+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

Kære du – kender du overspisningscirklen?

Og hvordan den kan spænde ben for dit fine nytårsfortsæt med et vægttab?

Rigtig mange ønsker at bo i en slankere krop. Det er der mange gode grunde til, fordi vi er bombarderet med påvirkninger fra Sociale Medier, kommentarer fra kolleger, familie og det offentlige vægtfokuserede sundhedsparadigme. Lagt sammen med et samfund, hvor kalorietæt mad er nemmere tilgængeligt end bevægelse i hverdagen. Og toppet med en tiltagende perfekthedskultur. Der er sørme ikke noge at sige til, at mange gerne vil bo i en tynd krop og derfor netop nu er på årets første slankekur. Det kan jeg virkelig godt forstå.

Forskning, og langt de flestes erfaring – måske også din? – viser dog, at slankekurer for langt størstedelens vedkommende ender med flere kg på den anden side. Og dermed også nederlagsfølelsen og stof til den indre kritiker. EN af forklaringerne på det kan hentes i overspisningscirklen. Overpisningscirklen beskriver den penduleren mellem restriktioner (ek. en slankekur) og episoder med overspisning og hvordan de forstærker hinanden.

Eksempelvis: Har jeg et vægttabsønske og starter en slankekur som nytårsforsæt. Måske oplever jeg hurtige resultater og vægttab. En hurtig succesfølelse. Efter noget tid bliver det svært for mig at holde kuren, fordi jeg får trang til nogle af de madvarer, som jeg holder af, men som har været forbudt under kuren. Måske bryde jeg kuren lidt – og så kan det også være lige meget og jeg dykker på hovedet ned i en overspisning. Måske er kuren færdig men eftersom det kun er en kur, vil jeg i de følgende måneder komme tilbage til mine vaner og adfærd og vægt.

I begge tilfælde vil selve det at skabe forbud og restriktioner få min hjerne til at søge præcis de forbudte ting. Kroppen, som har troet, at den var i en sultestrejke vil skynde sig at samle alle de kalorier den kan for at opbygge depoter til en anden gang jeg skulle få den tossede ide at gå på kur.

Den kan også med tiden udvikle lavere stofskifte og skabe en vægttabsresistens. Jeg vil efter overspisninger og vægtøgning få dårlig samvittighed og føle skam over min dårlige rygrad. Og ret hurtigt begynder jeg at undersøge nye mulige slankekurer

You get the point.

Derfor er der kun to holdbare måder, at arbejde med din krop og vægttab.

Den ene er at skifte sundhedsparadigme fra det vægtfokuserede paradigme til det vægtneutrale paradigme. Det betyder, at du går fra at tro, at din krops sundhed og succeskriterier kan aflæses på din badevægt, til at fokusere på kroppens funktionalitet og velbehag. Denne tilgang kan løsrive dig fra fokus på ydre vurderinger og genskabe kontakten til din kropsglæde og nydelse samt at tage din power hjem. Måske taber du dig, måske ikke – det er ikke pointen her, men ofte en sidegevinst.

Den anden tilgang er et selvkærligt vægttab. Hvis du fastholder, at vægttabet er vigtigt for dit kropslige velbefindende, vil man her fokusere på langsigtede bæredygtige strategier, der samarbejde med kroppen uden at sulte den.

Jeg kan stå inde for begge dele. Nogen syntes, at man kun skal arbejde med kropsaccept og alle vægttab er stigmatiserende og frygtelige. Sådan har jeg det ikke.

Jeg anerkender, at det kan være det man vil og at man selv er bedst til at vurdere det. Det er helt legalt.

Dog skal man vide, at der aldrig er nogen garantier på den lange bane og dem, der lover dig det, har oversolgt deres produkt!

Alle kan tabe sig kortvarigt. Det svære at at fastholde et vægttab, fordi man har trigget og stresset en masse fysiologiske, hormonelle og følelsesmæssige faktorer. Desuden er vi alle forskellige og det med vægttab er faktisk enormt kompliceret med mange faktorer vi ikke helt kender.

Men fortvivl ej – bag ønsket om et vægttab ligger ofte ønsket om at være rigtig og accepteret, at have ro med maden og sig selv samt at blive gode venner med sin krop igen. At stå stærkt i sig selv.

Den gode nyhed er, at det kan vi arbejde med uanset hvad vægten siger. Ved at lave små individuelle vaneændringer, der passer lige ind i dit liv og som du kan blive glad for at leve med.

Læs blogindlægget om selvkærligt vægttab via linket herunder

Det selvkærlige vægttab

ENJOY