+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

Hvis det er vigtigt for dig og din sundhed med et vægttab, vil jeg altid anbefale et selvkærligt og bæredygtigt vægttab frem for en hurtig slankekur, der formentligt i længden vil øge din vægt og din selvkritik.

Men inden da, vil jeg gerne bede dig overveje, hvor din motivation kommer fra. Jeg er her ikke for at dømme den rigtig eller forkert – det er kun dig, der ved det. Men jeg vil spørge dig om hvorvidt den forankret i ydre eller indre faktorer.

Kommer dit vægttabsønske af gerne at ville passe ind i vores kulturs skønhedsideal, så bliver det en hård kamp, som du nok aldrig bliver rigtig tilfreds med eller lykkelig af. Bare mere forstyrret. Et hurtigt vægttab giver ofte en kortvarig glæde og anerkendelse fra omverden, som er dejligt, da det er et tegn på accept. (Og måske er det den, vi egentligt gerne vil have?). Men efterfølgende yo-yo vægt vil blot styrke den indre kritiker og dit uvenskab med kroppen.

Kommer din motivation i stedet fra et ønske om en mere funktionsdygtig og mere smertefri krop, så er du ikke afhængig af et tal og en ydre vurdering, men af en indre fornemmelse. Man kan sagtens arbejde med sundhed uden at tale om vægt. Det kaldes et vægtneutralt sundhedsparadigme. Med denne type motivation er du bedre stillet i forhold til en bæredygtig succes.

Ingen kan garantere dig et langvarigt vægttab – for der er så mange ukendte faktorer på spil. Hvis du hører nogle love dig det, så har de oversolgt deres ydelse.

Langt de fleste tager som sagt på igen efterfølgende – og det har du måske også allerede erfarret.

Hvis du på trods af det gerne vil igang med et vægttab, så er den vej jeg kan anbefale et selvkærligt vægttab – uden garantier.

Principperne for et selvkærligt vægttab

Det selvkærlige vægttab lægger sig (trods vægttabsønsket) ind i et vægtneutralt sundhedsparadigme med intuitiv spisning, nydelsesfuld bevægelse og kropsrespekt.

Intuitiv spisning bygger på forskellige principper, hvoraf disse fire er de vigtigste her:

  • Værdsæt sult og mæthedsfølelse
  • Slut fred med mad så intet er forbudt
  • NYD maden med mindfulness og nærvær
  • Værdsæt din sundhed med variation, groft, grønt

At værdsætte sin sult og mæthedsfølelse betyder, at du respekterer og lytter efter din krops signaler om hvilket behov den har for mad. Det vil sige, at du spiser, når du mærker moderat sult og stopper igen, når du ikke er sulten mere, altså moderat mæthed. Og holder dig inden for denne skala uden ekstreme udsving af sult eller mæthed. Ved at gøre dette bruger du maden til næring for din krop og ikke til at dulme følelser eller tvinge kroppen.

Mange mennesker kan faktisk ikke længere mærke kroppens reelle signaler for sult og mæthed – eller overhører dem.
Ved du hvordan din krop mærkes, når den er moderat sulten – ikke udsultet og i overlevelse og fyldt med cravings? Og når den er behageligt mæt, uden at den har ondt eller er proppet? (Du kan være ret sikker på, at du nok skal få mad igen)

At værdsætte din sult og mæthedsfølelse betyder, at du skal gå fra top til krop. Gå fra at være styret at dine ideer om maden og til at mærke din krops signaler – også når det ikke lige passer med samfundets ideer om måltider.

Hvis man har været meget forstyrret i sin spisning eller svinger meget i vægt, kan det være nødvendigt med en kortere eller længere overgang med mekanisk spisning og vægtstabilitet, inden man kan gå igang med intuitiv spisning.

Mekanisk spisning er, at indføre en normalitet til sit spisemønster med en ramme af 3-6 moderate måltider om dagen. Ingen diskussion.

At slutte fred med mad betyder at der ikke er noget forbudt mad. Det betyder, at give slip på alle sine madregler om, hvad der er rigtigt og forkert. Hvad du skal spise og ikke må spise. Giv slip. Giv det fred.

Der er ikke længere noget mad, der er forbudt. Det handler om mængder og forhold. Du kan tillade dig selv at spise alle typer mad, som du har lyst til det. Det er ikke selve den enkelte madvarer, der er din fjende eller et blåbær, der bliver din redning.

Giv slip på tanken om at alle dine regler om fedet, kulhydrat, sukker, kød med mere er synderne. Det er de ikke. De er bare mad.

NYD maden med mindfulness og nærvær handler om at være til stede med sin mad og spise det, som du nyder. Det som du har reelt lyst til.

Stop med at spise på farten eller mens din opmærksomhed er på alt muligt andet som tv, avis eller mobil.

Vær til stede med din mad. Lad dit måltid have en start, en midte og en afslutning. Vær bevidst. Sæt dig ved spisebordet med din tallerken, som du har anrettet. Vær opmærksom på dine sanser og din krop. Smag maden. Mærk teksturen. Tyg den ordentligt. Læg undervejs mærke til din krop og hvornår den fortæller dig, at den er mæt. Så stop. Og sig tak for mad.

Værdsæt din sundhed med variation, groft, grønt fordi vi ved, at det understøtter din krop. Og hvis groft, grønt og varieret ikke er din livret, så find noget af det som du nyder og bland det – fordi du på den lange bane vil ære din krops sundhed.

Nydelsesfuld bevægelse er vigtigt for dit velbefindende. Ikke en kamp. Når du vælger, hvordan du gerne vil bevæge din krop med dans, gåture, trampolin, håndbold eller andet, så er det vigtigt at dit eneste motiv ikke er vægttab. Du bliver mere vedholdende, hvis dit valg har flere faktorer. Eks at det er sjovt eller socialt, fordi du er sammen med en veninde.

Din selvkærlige vægttabsrejse

Med et selvkærligt vægttab er du igang med at regulere på de to faktorer, som er inden for din rækkevidde, nemlig indtag af mad og bevægelse af din krop.

Du gør det på en langsom og bevidst måde, hvor din krop kan følge med og sætte tempoet, simpelt hen fordi, at det er kroppen, der efterfølgende skal holde vægten og have det godt med det. Ellers svinger den.

Du gør det ved at lytte til kroppen og glæden og al det dejlige liv, som du kan mærke og elske ved din krop, når I er venner. I stedet for at piske den igennem et program så stopfyldt af regler og forbud, at det er til at kvæles i.

Jeg ønsker dig al held og lykke og god fornøjelse på din rejse. Lad mig gerne høre hvordan det går.

ENJOY