+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

Ro, renlighed og regelmæssighed

Jeg troede aldrig, at jeg skulle komme til at prædike 50’er pædagogik. Jeg, der er opdraget med frihed, tillid og at leve i nuet.

Men her kommer det.

Ikke som opdragelsespædagogisk retning, men som en tilgang til, hvordan du behandler din krop, hvis du gerne vil have, at den samarbejder og trives.

Hvis du gerne vil have, at din krop samarbejder, så må du også samarbejde med den. Det gør du bl.a.ved at give den ro, renlighed og regelmæssighed.

Ro

At respektere kroppen søvn- og hvilebehov. Det er selvfølgelig individuelt, og der kan være jobmæssige vilkår, der forstyrrer, men som udgangspunkt er det godt sove i 8 timer. Det betyder i virkeligheden, at du med en god søvn nok har sovet ca. 7 timer udover den tid, du bruger på at falde i søvn og natteroderi.

Det vil give dig et rigtigt godt udgangspunkt for en velfungerende krop. Søvnen giver restitution og modvirker dagens stressniveau. Vi er i vores vestlige nutid bombarderet med sanseindtryk, tempo, vurderinger og valg, der skal træffes dagen lang, hvilket holder kroppen i et vist niveau af stress konstant. Søvnen er din daglige nulstilling.

Kroppen har desuden rigtig godt af at hvile i løbet af dagen. Små pauser, hvor der kobles ud og centreres. NonSleepDeepRest (NSDR), altså dyb afslapning, hvor du ikke sover. Det kan være små input af eksempelvis meditation eller afspænding.

Se mere om søvn:
Mathew Walker TED
Helle Bentzen, søvn ekspert
Andrew Huberman, professor v. Stanford Universitet

Renlighed

Tilbyd din krop rene og gode madvarer. Her mener jeg råvarer, som er uden en masse sprøjtegifte, altså helst økologiske eller hvor du ved, hvordan de er dyrket ,og kan stå inde for det. Efterfølgende handler renheden om, at de ikke er forarbejdede i en sådan grad, at de ikke længere er mad.

Her skal du ikke falde i ekstremistfælden og slet ikke fordømme andres valg, for vi ved ikke, hvad der ligger bag. Hvis man kammer over med trangen til renhed i sine egne fødevarer, kan det være godt at se på, om man er blevet for kontrollerende. Spørg dig selv, om  det er rene varer eller kontrol, der er vigtigt for dig. Sniger der sig en angst ind ad bagdøren for alt det urene?

I en afslappet form er det vigtigt at give kroppen god ren mad, der stadig er mad. Helt enkelt. Afbalanceret.

Læs mere om ren mad:
Økologisk Landsforening
Anette Harbech Olesen

Regelmæssighed

Det lyder mega umoderne, I know, men din krop kan rigtig godt lide forudsigelighed og rytme. Så arbejder den bedre, fordi den ved, hvad den skal.

Når jeg siger regelmæssighed og rytmer, så mener jeg, at du spiser og sover på ca. samme tid hver dag.

OHH WHAT .. det mener du vel ikke, Katrine? Det lyder mega kedeligt og strengt.

Tjoo, det gør det måske, men du behøver jo ikke at være nazi.

På den anden side lyder det så ikke rart, at kroppen fungerer bedst muligt?
At du ikke har jetlag hver weekend, fordi du byder din krop at gå i seng i Danmark og stå op i Indien – tidsmæssigt.

Når vi taler om rytmer, er det oplagt at kigge på circadian. Døgnrytme-sundhed. Det omtales også ofte som intermittent fasting eller timerestricted eating. Altså det fænomen, at man spiser sine måltider indenfor et bestemt tidsvindue på dagen og lader kroppen hvile med sin fordøjelse og andre funktioner på andre tider.

Se mere om regelmæssighed:
Satchin Panda, PdD Salk Institute
Dr. Chatterjee 

Kunne du leve sådan?

Det, vi oftest indvender overfor retninger som Ro, renlighed og regelmæssighed, er, at det er kedeligt, og at vi får frataget vores frihed.

Det er en smagssag.

Jeg tror personligt, at frihed ligger et sted midt imellem strenghed og laissez faire. Et sted, der er lige ved siden af disciplin. Ja, du hørte rigtigt. Disciplin som et kærligt og bevidst valg om at gøre det, der vil føre mig hen imod mit mål og mine værdier – også når lysten lige her og nu måske siger noget andet. Ikke. Simpelt hen fordi man formår at tage en observerende position på sig selv, sine tanker, impulser og lyster og kærligt tager føring. Det er indre ledelse. Det er mestring.

På hvilke områder kunne din krop have glæde af mere ro, renlighed og regelmæssighed??

ENJOY

Vil du med på listen til at modtage emails fra Katrine Juul med artikler, events og kursustilbud mm?