+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

Eksperterne er barnlige

Det er efterhånden temmelig svært at leve her i Danmark uden at skulle forholde sige til at blive sundere.

Vi bombarderes i medierne med mange forskellige holdninger til hvad sundt overhovedet er samtidig med, at vi skal beslutte hvad vi selv synes. Det er ikke nødvendigvis nemt!

Når du så endelig har besluttet, hvad du gerne vil satse på – Ja så kommer arbejdet.

Det er min fulde overbevisning, at din største udfordring ikke ligge i selve sundheden, men i arbejdet med den. I arbejdet med at ændre vaner og komfortzone.

En af de helt store skide iriterende ting ved den måde vi snakker om sundhed idag er, at vi bliver fanatiske i hvert vores lille hjørne.

Kulhydater er FARLIGE – Proteiner er GUD – Råt er godt – Fedt er pest – nej fedt er TOP – ØKO er det eneste – SPELT styrer – Kosttilskud er nødvendige…bla bla bla

Den helt store fare ved at barrikaderer sig i alt for firkantede positioner er, at alt stivner og man kan så enten kun være RIGTIG eller FORKERT.

Men jeg må skuffe dig (…eller glæde dig). Der er ikke noget rigtigt og forkert. Der er ikke den ENE sandhed om sundhed, som gælder for alle!!!

Hjernen tænker i dualiteter

Det er dog helt naturligt at tænke sådan for det er det hjernen gør, når vi skal forholde os til noget. Vi sammenligner. Det er sådan vi forstår ting. Den er hård – den er blød. Den er stor – den er lille. Jeg er rigtig – du er forkert.

Faren ved denne automatik gælder også inden i os selv i vores forandringsprocesser. Det vil sige, at når du går igang med en sundhedsforandring, dømmer du dig selv rigtig eller forkert og så bliver stien så smal at gå på.

Du kender måske, at være gået igang med noget og så alligevel komme til at følge en gammel vane – af ren arrigskab eller ked-af-det-hed siger du” Så kan det også være lige meget” og stopper den proces du lige havde sat igang ?

Når vi bliver enten/eller tillader vi ikke os selv at rumme de forandringsprocesser som kræver tid.

Ej din egne forandringspocesser

Enhver forandringsproces har et forløb over tid og hvor lang tid er helt individuelt. I denne forandringsfase indeholder du både de gamle vaner, som du er ved at give slip på – alt det nye kaotiske som du er ved at afprøve – og et billede af den tilstand du vil hen til.

Forandringer kommer ikke sådan vupti natten over.

Jeg har ikke hørt om hende der besluttede om aftenen, at nu ville hun tabe sig tyve kg og næste morgen vågnede hun tyve kg lettere. Det er et arbejde over tid.

Pointen er, at vi er nød til at give os selv lov til at rumme at vi på samme tid eller på forskellige tidspunkter i løbet af dagen eller ugen oplever at være mest i “de gamle vaner”, ” det nye spændende, kaotiske afprøvende” og “Yes, det her er målet”. Og det er OK!

Hvis vi ikke kan rumme at vores sundhedsforandringer er en proces og at vi indimellem svinger mellem positionerne uden at det gør os forkerte – så kan vi aldrig bevæge os hen til målet fordi vi dømmer os selv forkerte inden da – og måske opgiver.

Så på samme måde som det er skide frustrerende at forskellige eksperter bekæmper hinanden i medierne, så skal vi inden i os selv kunne rumme forskellige positioner og erkende at det ikke handler om rigtigt eller forkert og den ENE sandhed. MEN om en udvikling, hvor vi skal støtte os selv og rumme bevægelse….

For så har vi muligheden for rent faktisk at nå derhen hvor vi vil – på lige præcis vores måde. OG DET HOLDER!

ENJOY

Underskrift