Kan man nu stole på det der økologi?
Nogle er nervøse for om man kan stole på økologi og kontrollen af økologi.
Det er klart, at ingen gider betale flere penge for en økologisk vare, hvis den viser sig at have samme indhold som en konventionel. Logik for burhøns.
Derfor er det også sindsygt vigtigt, at vi har en stærk kontrol netop fordi det giver os, som forbrugere, tilliden til produkterne.
Det er hvert år spændende at se hvilket billede denne kontrol viser os om det danske fødevare marked.
Årets pesticidfund
Hvert år kontrollerer fødevarestyrelsen stikprøver af fødevarer på det danske marked for at vurdere indholdet af pesticider. Det er en længere affære og rapporten for året 2013 er netop kommet.
2429 prøver er analyseret fordelt på 190 forskellige fødevarer fra Danmark, EU og øvrige lande.
161 prøver af økologiske fødevarer. Det er ret omfattende.
Resultaterne viser bl.a:
- For konventionelt dyrket frugt er der fundet restindhold i 69 % af prøverne.
- For konventionelt dyrkede grøntsager er der fundet restindhold i 34 % af prøverne.
- For konventionelle prøver af frugt og grøntsager er der fundet overskridelser af maksimalgrænseværdier i henholdsvis 2,2 % og 1,0 % af prøverne.
- Der findes generelt flere overskridelser i udenlandsk produceret frugt og grønt sammenlignet med dansk produceret frugt og grøntsager.
- Der var 1 bevidst tilsat pesticidfund ud af 161 prøver. Stadig langt under grænseværdien.
Fokusafgrøder
Fødevarestyrelsen har valgt 6 fokusgrupper af fødevarer, som udgør en væsentlig del af danskernes kost. For kontrollen af disse fødevarer viser det sig at:
Der findes restindhold i 53 % af de udenlandsk producerede gulerødder, sammenlignet med 9 % i danske gulerødder. Altså de konventionelle…..
Der findes restindhold i 75 % af alle jordbær – både danske og udenlandske. Altså de konventionelle…..
Der findes restindhold i 40 % af de udenlandsk producerede tomater, sammenlignet med 25 % i danske tomater. Altså de konventionelle…..
Der findes restindhold i 84 % af de udenlandsk producerede pærer, sammenlignet med 32 % i danske pærer. Altså de konventionelle…..
Der findes restindhold i 69 % af de udenlandsk producerede æbler, sammenlignet med 16 % i danske æbler. Altså de konventionelle…..
Der findes restindhold i 46 % af udenlandsk producerede hvede, sammenlignet med 22 % i dansk hvede. Altså det konventionelle…..
Årest bedste gyser
Selv om langt de fleste prøver overholder grænseværdien for pesticider, så synes jeg at det er uhyggelig læsning.
Hvis du ligesom jeg synes, at forsigtighedsprincippet er værd at arbejde ud fra når det gælder vores sundhed, så er det hårrejsende læsning at bladre 84 sider igennem med giftsstoffer.
Vel at mærke giftstoffer som vi ikke kender den samlede effekt af.
I citron er der f.eks fundet 16 forskellige slags giftstoffer der indbefatter insektnervegiften Chlorpyrifos og svampegiften Imazalil.
I udenlandske jordbær er fundet 28 forskellige slags giftrester…Udenlandsk salat 20 forskellige slags giftstoffer…Vindruer 20 forskellige slags giftstoffer…Hmmm
Det er altså bare ikke en cocktail jeg vil byde mig selv, hvis jeg kan undgå det.
Og det kan jeg for det meste.
Hvordan undgår jeg giftrester?
→ Hvis du gerne vil undgå giftrester helt i din mad så køb dansk økologi. Det er verdensklasse.
→ Næstbedste prioritering er at købe udenlandsk økologi.
→ Tredje bedste er at købe dansk konventionel.
→ Fjerde bedste er at købe udenlandsk konventionel – for det er vigtigt, at få dine grøntsager uanset hvad!
Nu er der jo også forskel på, hvor meget vi spiser af de forskellige frugter og grøntsager. Hvis man kigger på hvor vi får vores største pesticidindtag fra i gennemsnit, så kan man lave en rangliste over hvad der er vigtigst at købe økologisk.
Disse fødevarer er det en god ide at købe økologisk, fordi de ofte er sprøjtede og fordi de tilsammen og i prioriteret rækkefølge udgør 98% af pesticidindtaget i af vores mad:
- Æbler
- Tomat
- Agurk
- Hvede
- Pærer
- Salat
- Kartofler
- Vindruer
- Gullerødder
- Havregryn
- Peberfrugt
- Citrusfrugter
- Rug
- Jordbær
- Bananer
(Miljøstyrelsens udregninger på baggrund af 2010 indtaget: http://www.forbrugerkemi.dk/kemi-i-din-hverdag/hjemmet/kokken/mad-fodevarer/frugt-og-gront)
“Fødevarestyrelsen og DTU Fødevareinstituttet vurderer fortsat, at de pesticidrester, der fo- rekommer i fødevarer på det danske marked, ikke bør give forbrugeren anledning til sundhedsmæssige bekymringer, samt at indtag af frugt og grøntsager har en sundheds- fremmende effekt.” (Fødevarestyrelsens pesticidrapport for 2013)
Læs også mit indlæg om grønt før økologisk.
Læs pesticidrapporten for 2013.
ENJOY
Trackbacks/Pingbacks