+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

Tjekker du også garderoben for badetøj og spejlet for mulige justeringer?

Det er du ikke ene om…det er vist den tid på året. Nu, hvor vi måske lige kan nå at tabe de 5 kg, der vil få muffinmaven til at blive indenfor bikini trussen – istedet for at vælte ud som en overhævning.

Men kære du…. Panik ej!

Det værste, du kan gøre for dig selv, er at tage en hurtig slankekur.

Tag dig hellere lige to min. ekstra næste gang, du kigger i spejlet. Træk vejret godt og grundigt (ikke det der med at holde vejret og maven inde mens du kigger i spejlet – for så at slippe det hele når du kigger væk – den duer ikke!)

SMIL til dig selv.

Og se…jeg mener rigtigt SE uden at skynde dig!
Hvad fortæller din krop dig?

MÆRK efter!
Hvordan føles det inden i din krop lige nu?

Der kan være mange følelser på spil med vores kropsbillede – måske især når den har været gemt væk i flyverdragt i et halvt år og titter sine spæde spirer frem fra vinterhi.

Vær god ved den. Vær god ved dig.

Får du lyst til at rende skrigende væk?
Ned på tanken for at købe et dameblad med en hurtig slankekur eller hen til bogreolen og finde den der gamle bog frem med stærk, smuk og smidig på 5 dage?

VEEENT…….

Lige nu har du nemlig muligheden for at gøre dig selv en rigtig stor tjeneste.

Lad være med at falde i slankekur fælden fordi det snart er strandvejr.

Hurtig slankekur – nej tak, fordi:

1 ♯ Du er fuldstændig rigtig, som du er allerede!

Vores hjerne fungerer på den måde, at den vurderer ud fra dualiteter – altså sort/hvid, tyk/tynd, stor/lille, sød/dum, tryg/farlig osv. Det er temmelig smart, når vi hurtigt skal kunne se, om en situation er farlig eller når vi skal udvikle og vælge.

Det er til gengæld ikke så smart, når det gælder om komplekse sager som kærlighed og self-compassion. Og det er det du har brug for, når du kigger i spejlet.

Problemet er, at hvis hjernen mest får øje på alle de ting, som vi ikke lige bryder os om, så vil den sige til os, at vi er forkerte. Og det tror vi så på!

Det er jo også det, vi får af vide i medierne. Et kropsideal, der er meget snævert og hurtigt kan give fornemmelsen af at være forkert.

En hurtig slankekur kan ikke vende et helt selvbillede. Det kan måske på den korte bane give en tilfredshed og det er helt sikkert godt.

Men du skal vide, kære du – at du er ALLEREDE fuldstændig rigtig, uanset din størrelse.

2 ♯ De fleste vejer mere nogle måneder efter de har været på slankekur end inden!

En hurtig slankekur kan være effektiv på kort sigt, men de fleste vil tage mere på bagefter og det er der mange gode grunde til. Derfor kan slankekure i længden være med til at skabe øget overvægt frem for at afhælpe den!

Forskning viser, at den bedste kur er den du selv har lyst til at følge. Det er det simpelt hen fordi en kur som du har lyst til – kan du bedre gennemføre.

Og se – her har vi fat i noget af det vigtige. For at have succes med noget her i livet, er det vigtigt, at vi har lysten og nydelsen med.

Desuden er det meget svært at ændre sine daglige vaner og livsstil på dydens smalle sti fyldt med forbud og “må ikke”. I hvert fald til nogle kærlige og sunde vaner, der nærer din krop og dit sind.

En hurtig slankekur kan altså ende med at have den modsatte effekt af, hvad du havde tænkt dig.

 

3 ♯ Hvis du har for meget fedt på kroppen – så tak den!

Fedt er en måde for kroppen at overleve på og en måde at få kontakt til dig selv om at ændre nogle ting. Lyt efter hvad din krop fortæller dig.

Hvad beskytter det dig imod?

Det er sjældent, at vi har brug for at overleve en isvinter eller langvarig hungersnød i vores del af verden og samfundet. Men en stresset krop vil fortælle dig, at du skal beskyttes og gemme depoter til bedre tider.

Det, den vil beskytte dig mod, er ofte psykologisk stress fra din hverdag. Eller måske ophobede kemikalier og hormoner fra dine omgivelser.

Prøv at overveje, hvad dine ekstra kg betyder for din krop. Hvad har du brug for beskyttelse imod? Og sig så tak til din gode krop for at vise dig vej.

 

4 ♯ Du nedbryder din krop istedet for at opbygge den!

Når du er stresset i længere tid i din hverdag – sådan grundstresset over at få tiden til at hænge sammen, en urimelig chef, for meget vasketøj, for mange opgaver, for lidt søvn, for lidt nærvær og kærtegn, måske blandet med angsten for ikke at slå til og være god nok.

Når du er streset på den måde, som rigtig mange er det, så har du et højt indhold af stresshormonet kortisol i blodet.

Vores nervesystem kører på to forskellige og indbyrdes afhængige systemer.

Det sympatiske flygt-eller-kæmp-system, som vi bruger når vi lige skal have overstået en eksamen og har brug for ekstra energireserver til den sidste spurt.

Og det parasympatiske, som vi bruger når faren er overstået og vi skal fordøje og genopbygge kroppen og vores energi.

Hvis vi hele tiden kører på stresshormoner som kortisol vil vi nedbryde vores krop og også vores forstand. Man blive nærmest lidt bims. Får ikke sovet ordenligt og forstyrret sin hormonbalance. Man bliver sur og gnaven og har kort lunte.

En stresset krop vil også danne frie radikaler, så du ældes hurtigere.

En hurtig slankekur vil øge dette stressniveau og eftersom mange bruger mad til at dulme stress, er det en svær cirkel.

Det er vigtigt skabe situationer for dig selv dagligt, hvor du har fokus på nydelse, lys, tryghed, glæde og tilfredshed, da disse følelser vil dæmpe kortisolniveauet.

Du kan læse mere om, hvad stressen gør ved dig og hvordan du kan håndtere den i denne artikel om stress symptomer

5 ♯ Du skal finde en kærlig og varig livsstil, som støtter både din inderside og din yderside – ikke en hurtig slankekur!

Det er vigtigt, at du finder en strategi for din livsstil, som holder i længden og ikke blot en midlertidig kur.

Det skal altså være noget, som du kan holde ud og endda nyde undervejs. Livet er ikke en pinebænk.

Det der med mad og motion er altså ikke nødevendigvis raketvidenskab.

Det er mere psykologien bag, der trigger os. Hvorfor vi spiser som vi gør af vane, sociale sammenhænge, overbevisninger, smag, trøst, belønning, straf, kontrol osv.

Du må prøve at gennemskue dine spisemønstre i al kærlighed. Hav tålmodighed og venlighed med dig, selv uanset hvad du møder. Og tag et lille skridt ad gangen. Noget du kan overskue.

Og husk på, at selve maden ikke er det eneste sted at sætte ind. Ved f.eks. at skabe gode soverutiner, lufteture og tid til at ånde livet ind som DIG, kan du kickstarte et vægttab, hvor du får hånd om dine stresshormoner og lagt basen for et langvarigt og kærligt vægttab frem for en hurtig slankekur.

 

ENJOY