Spørgsmål: Hvorfor er det at man skal sætte kikærter i blød?
Kære Katrine
Jeg har hørt at man altid skal sætte kikærter og tørrede bønner i blød – hvorfor skal man det?
MVH Pernille
Svar:
Kære Pernille
Kikærter sættes i blød i min 10-12 timer for at nedbryde proteinet Lektin som kan virke som et giftstof i kroppen og give maveonde. Lektiner er vel at mærke en samlebetegnelse for en gruppe proteiner, hvoraf kun nogle virker som giftstoffer og andre ikke – det er komplekst. I de fleste tilfælde varmebehandles kikærterne yderligere hvorved lektinet nedbrydes helt. De kan koges eller som det sker med falafler steges. Faktisk kan man godt bruge kikærter som spirrer – der smager fantastisk. Man skal blot være opmærksom på, at kikærter også indeholder trypsin inhibitor, der kan hæmme enzymet trypsins nedbrydning af proteiner og for nogle vil det give mavekneb ved indtagelse af spirrede rå kikærter. Som med mad i det hele taget, gælder det om at mærke efter i lige præcis DIN krop hvordan det føles.
Mange hilsner