Henriettes smukke blå øjne stråler, når hun taler om sin olivenolie
Det er en olie, man godt kan prale af… men ligger nu ikke til hende.
Faktisk lever den snildt op til alle de strenge krav til toppen af olienolier kaldet Premium ekstra jomfru olivenolie. Selv om det ikke står på etiketten, så er den dyrket og behandlet efter alle kunstens regler.
Og det kan man både se, dufte og smage.
Den friske duft af græs stiger op fra den fint sartgrønne olie i skålen, mens vi dypper frokostbrødet, så perler løber ned ad hånden.
Den grønne farver kommer fra klorofylen i de friskhøstede oliven, inden de modnes helt.
Dimitris rækker mig skålen og kigger forventningsfuldt på mig. Der ligger en stor kærlighed bag og jeg føler næsten at han rækker mig sin nyfødte baby.
Henriette og Dimitris flydende guld fra Lesbos
Der er stor respekt for det gamle oliventræs historie…træerne er mange hundrede år gamle og bærer på slægters historie og arbejde. Lundene går i arv fra generation til generation. Jeg kan mærke hans ærbødighed for historien og naturens gang og kraft.
Jeg synes, at olien smager aldeles henrivende. Gode premium ekstra jomfru olivenolier er lette og slet ikke fedtede.
Den smager mildt, frisk og blødt efterfulgt af skarphed bagerst i munden… Den har en rigtig fin blanding af mild og krydret…sådan en olie man kan spise med ske uden noget til. Den kan bære sig selv.
Skarpheden hænger sammen med de friske polyfenoler, som er en af de ting, der gør en GOD olivenolie super sund for vores krop.
Dimitris snakker med arme og ben og vi griner mens han og Henriette viser mig lundene, hvor træerne kæmper sig op ad bjerget, sirligt støttet af stensætninger og terresser.
Olivenlunden på bjergsiden
Henriette og Dimitris premium ekstra jomfru olivenolie er lavet udelukkende af sorten kolovi, som kun gror på Lesbos. Det et sejt træ, som har tilpasset naturen, klimaet og jordbunden. Som Henriette siger, så vil den simpelt hen ikke vokse andre steder.
Hvert år høstes der fra november til april og alt foregår med håndkraft.
Mellem træerne spændes store net ud, så ikke en eneste olivenfrugt rammer jorden. Mændende stryger hver eneste olivengren med en kæp, så frugterne rasler af og ned i nettene.
Et stort træ kan give helt op til 4-600 kg frugt. I nettet sorteres små blade og kviste fra og olivenfrugten puttes i sække og køres til oliemøllen.
Den første høst lades aldrig ude af syne og Henriette og Dimitris følger nøje deres oliven gennem møllens lukkede pressesytem, hvor temperaturen aldrig kommer over 27 grader.
Det gælder om at få en god plads efter en anden god bonde, så ens olie ikke “forurenes” af den sidste skvat olie fra forrige bondes olivenolie.
Når man har så fin en olie, er det vigtigt med rækkefølgen på møllen for at holde syreinholdet i den færdige olie ned på under 0,3 %, hvilket er kravet til en premium ekstra jomfru olivenolie.
Henriette og Dimitris dyrker deres oliven helt igennem økologisk. De små olivenfluer fanges med sukkervand i flasker, der dingler fra træerne. Ingen pesticider her.
Mellem træerne går æsler og får og spiser vegetationen og donerer gødning retur.
Alt har sin plads i dette kredsløb.
Drømmen om den gode olie
Henriette og Dimitris lever det enkle liv med sans for øjeblikkets små mirakler.
Der bliver arbejdet hårdt hver dag – men der bliver også grint og nydt i en stille taknemmelighed for naturens gavmildhed.
De har lavet en pagt. En pagt med de hundredeårige gamle træer om at de hver især gør deres bedste! Sammen skaber de en olivenolie så ren og skær, at det kunne blive en præmieolie – men det er de ikke interesseret i.
Præmien for Henriette, Dimitris og Lesbos gamle oliventræer handler ikke om medaljer. Det handler om, at mange flere mennesker kan opleve og bruge den gode olivenolie i deres køkkener uden at have den helt store pengepung op.
Det handler om, at udbrede kendskabet til kvalitets olivenolie og få øjnene op for alle de nuancer og egenskaber som olien indeholder.
Det er en fin balancegang mellem sanselighed og de sunde egenskaber, for i sidste ende er det jo bare mad. Ærlig mad helt ind i sjælen. Og det må man gerne prale en lille smule ad.
Du kan læse mere om Lesbos Olivenolie og de sender gerne olien til dig med posten.
ENJOY