Denne skønne og nemme porretærte kommer oprindeligt fra min gode kollega Lise Faurschou Hastrup – men hun har sagt, at jeg godt må dele den med jer 😉
Den kan laves både med hvedemel og helt glutenfri – sørg da for at købe glutenfri havregryn så.
Havregryn indeholder ikke i sig selv gluten, men kan være “forurenet” af andre kornsorter på mølleriet.
Tjek også din soya for hvede – eller køb Tamari fra f.eks Urtekram eller Clearspring (… og nej jeg får ikke procenter for at anbefale)
Denne opskrift giver to tærter og kan sagtens fryses eller gemmes et par dage i køleskabet. Den er også lækker kold i madpakken.
Ingredienser til porretærte
Dej:
2 ½ dl Koldpresset olivenolie
2 ½ dl Vand
5 dl Havregryn
ca. 3-5 dl Sigtet mel eller rismel
Fyld:
1 kg Porrer og gulerødder- kan erstattes af hvilken som helst grønt du ønsker
olivenolie
Soya
spidskomme
Karry
evt timian eller rosmarin
8 Æg
500g Hytteost (Lise ville nok bruge smuldret feta…)
Urtesalt og peber
Fremgangsmåde
Olie, vand og mel blandes til en lind dej – og ja, den er ret fedtet, men bliv ikke fristet til at putte ekstra mel i for så bliver den hård og olien i dejen gør den nem at arbejde med alligevel.
Fordel dejen i to tærteforme og bag dem ved 200 grader i ca. 8 min.
Grønsagerne snittes eller rives groft og svitses let i olivenolie med med spidskommen, karry og soya.
Æggene røres med hytteost, salt og peber.
Grønsagerne lægges nu på den forbagte bund og æggemassen hældes over. Bages herefter evd 200 grader i ca. 30 min eller indtil gennembagt.
ENJOY
Hvornår putter du soya, spidskommen og karry i? Og hvad mener du helt præcis med soya? Lyder som en lækker tærte jeg godt kunne tænke mig at prøve.
Kære Dorte
Jeps – krydderierne svitser jeg sammen med grøntsagerne inden tærten lægges sammen. Tak for dit blik – nu er det inde i opskriften 🙂
Soya kan laves på flere måder og kan være med eller uden gluten. Selv bruger jeg gerne en Tamari fra enten Urtekram eller Clearspring som begge er glutenfri og lavet på soyabønner. Ellers er det jo en smagssag hvor kraftig man kan lide det…
KH Katrine
Hej.
Vi spiser ikke mælkeprodukter. Er der noget jeg kan erstatte hytteosten med?
Hilsner Hanne
Hej Hanne
Jeg har ikke lige prøvet denne opskrift uden mælk, men prøv da at lege lidt med den – evt erstat med en blanding af sojafløde og soja yoghurt…eller måske noget tofu?
Lad mig høre dine erfaringer, hvis du har lyst – det vil jeg rigtig gerne!
De bedste hilsner Katrine
Først tak for dine fine opskrifter, der er dog en lille hage du kan overveje at korrigere og det handler om havregryn.
Normalt havregryn indeholder gluten pga. krydskontamination så hvis du lider under Cøliaki eller gluten allergi kan du kun bruge “Glutenfri havregryn”.
Vær opmærksom på at der er et relativt højt indhold af Nikkel (90 mikrogram per 100 gram) i havregryn – her handler det om tungmetaller i kroppen. Boghvede er dog ‘vinderen’ med 420 mikrogram per 100 g.
Jeg har fundet er par web-sider med videre informationer om havregryn så du kan tage din egen beslutning.
Leif Skibsted er professor i fødevarekemi:
http://samvirke.dk/mad/brevkasse/indeholder-havre-gluten.html
Cøliaki når du ikke tåler gluten:
http://allergi.astma-allergi.dk/foedevarer/omfoedevareallergi/coeliakinaarduikketaalergluten
Gluten og glutenfri eksempler:
http://www.foedevareallergi.dk/Fakta_om_foedevareallergi/Coeliaki/hvor_findes_gluten/Forside.htm
En informativ liste over Nikkel i forskellige madvare:
http://www.foedevareallergi.dk/Hvad_skal_du_undgaa/Mad_med_meget_nikkel/lister_over_nikkel_i_mad/nikkel_i_mad_alfabetisk/nikkel_i_mad_alfabetisk.htm
Samt nogle lister over tungmetaller i fødevare
http://www.foedevarestyrelsen.dk/fvst_ansvar_opgaver/Sider/Tungmetaller.aspx
Og til jer som mener at soja er vejen frem …
http://www.alun.dk/helse/myter-sandheder-soya.html
Kære Sion
Tak for dine ord og undersøgelser….
Jeg kan ikke lige se, hvad jeg skal korrigere mht havregryn, da jeg jo som du selv, netop skriver at havregryn i sig selv ikke indeholder gluten men ofte er kontaminerede af andre korn fra mølleriet.
Fin pointe du har med tungmetaller! – det er rigtigt, at havregryn har relativt højt nikkelindhold, dog overgået af hirse og boghvede samt bælgfugter som bønner og linser og også nogle nødder/mandler.
Jeg mener dog ikke at man skal skynde sig at udelukke disse fødevarer fra sin kost med mindre at man er decideret allergisk. SÅ skal man selvfølgelig se på det.
Når vi taler om sundhed, er det rigtig svært at overskue alle komponenter samtidigt. Vi har tendens til at fokusere på én ting: f.eks, fedtfattigt, glutenfri, proteinrig, fibre, vitaminer eller andet og hvis man kun tænker på en faktor og giver sig selv restriktioner på den komponent, kan man lave mere ballade end godt fordi man samtidig udelukker alle de gode ting som denne fødevarer har.
Hvis man har en decideret allergi eller intolerence skal man selvfølgelig handle på det!
Men ellers synes jeg at man skal være varsom med f.eks ikke at spise mandler fordi de har en del nikkel i sig – og så samtidig udelukke alle de gode olier som mandel også har.
Der er mange spændende diskussioner i det felt.
Tak for dit input Sion
De bedste hilsner Katrine