+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

– Økologi dag på FOOD EXPO 2014

Det var dagen, med økologi i fokus….Og det var dagen, hvor køkkener over det ganske land, som har arbejdet hårdt og godt og sjovt med at øge økologien i den danske hverdagsmad, kune få overrakt et økologisk spisemærke af fødevareminister Dan Jørgensen.

IMG_0913Køkkener med 30-60 % økologi af deres samlede indkøb kan skilte med et økologisk bronze mærke. Har man 60-90 % økologi, kan man få et økologisk sølv mærke og med 90-100% økologi kan man skilte med GULD. Fantastisk.

Det er en ordning som fødevareministeriet i samarbejde med Økologisk landsforening har lavet for, at man som storkøkken, restaurant eller cafe kan sende signaler om at man arbejder med økologien uden at have det 100% røde Ø mærke. Det kan hjælpe forbrugeren i det økologiske valg.

Knap 90 stolte køkkenfolk kom i år på podiet for at få overrakt et mærke – det er stort set dobbelt så mange som sidste gang…wow, det er sgu da en fremgang, der vil noget hva? kæmpe TILLYKKE til dem alle herfra.

Det var også med stolthed at jeg kunne klappe af nogle af “mine” køkkenfolk, som jeg har arbejdet med omkring omlægning til økologi.

De arbejder engageret, undersøgende og åbent med de nye udfordringer og det er simpelt hen så dejligt at mærke hvordan de tager økologien til sig hen ad vejen. Også personligt. Jeg bliver helt rørt, når de fortæller mig om hvordan de lige så stille får sneget økologi ind i køkkenet derhjemme og hvordan de snakker med familien om det. Hvordan de finder de små smutveje og indkøb, der gør at det ikke behøver at blive så meget dyrere. F.eks. har de fleste store indkøbskæder som kvickly og føtex en gang om måneden 25% rabat på al økologi…og så er det jo bare om at fylde på …og planlægge.

De prøver nye råvarer, der svarer til sæsonen og de bruger mere grønt og mindre kød – hvilket både pengepungen og kloden er glade for. Hvad vælger du, når du står nede i supermarkedet?..og hvorfor?

I LOVE ØKO_til web_rgbSå jeg jublede og tog billeder….og smilede mens fødevareministeren talte sig varm om økologiens betydning for vores sundhed, miljøet og dyrevelfærden. Om fuglefløjt, sommerfugle og biodiversitet. 60% økologi i alle offentlige køkkener yder visioner for 2020….SÅ mon ikke der er arbejde til mig i nogle år frem? Jeg glæder mig hvert fald, for det er da vidunderligt at lave noget, der både er sjovt og meningsfult!

Vil du se hvoran sådan et efteruddannelsesforløb i økologi for køkkenpersonale kan se ud  – så tjek her.

Ha en dejlig dag – og som altid, vær kærlig ved dig selv …og kloden.

 

Underskrift