Kvæden er oldtidens guldæble men efterhånden en sjældenhed i de danske haver – måske på grund af sin umiddelbare hårde og beske fremtræden.
Det er dog lidt synd for kvæden dufter og smager fantastisk, når den er tilberedt evt som kvædemarmelade som opskriften herunder. Den dufter også skønt af moden æblehave bare ved at ligge i en kurv i køkkenvinduet og sprede sin aromaer og så synes jeg, at den er vældig smuk.
Der findes både en pære og en æble udgave og begge kan bruges. Den skal være knaldgul for at være ordentlig moden og have smidt sin dunede overflade.
Du kan også lave kvædete eller kvædebrød af dem – sidstnævnte er nærmest en sød skærefast gele der minder meget om juletid.
Kvædens naturlige indhold af pektin gør, at man ikke behøves andet til at give konsistens til marmeladen. Når kvæden opvarmes får den en fin ravgylden farve.
Ingredienser til kvædemarmelade
600 g Kvæder
200 g Sukker
2 dl Vand
4 hele Kardemommefrø
1 lille drys chili efter smag og behag
1/2 tsk vanilie pulver (ikke sukker)
1/2 spsk revet frisk ingefær
Saften af en halv citron
Fremgangsmåde
Skræl kvæderne og skær dem i kvarte.
Put dem i en gryde sammen med resten af ingredienserne, kog det op og lad det hele simre i ca. 25 min eller indtil det er blødt. Tilsæt evt lidt vand undervejs hvis det er ved at koge tørt.
Tag de fire kardemommekorn op igen. Pisk mosen igennem med en håndpisker til den ønskede konsistens.
Kvædemarmelade er en ret kraftig marmelade fuld af smagsindtryk, der dækker både surt, sødt, bittert og stærkt.
ENJOY
Vil du med på listen til at modtage emails fra Katrine Juul med artikler, events og kursustilbud mm?
Tjek for “kvædemarmelade lavet” 🙂 – men jeg har stadigvæk flere kvæder. Ved du hvordan man laver kvædete? Kan de tørres i ovnen?