+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

Hej Katrine

Jeg er 61 år og fik for 5 år siden konstateret knogleskørhed. Siger pt nej til medicin og prøver derimod at tage naturmedicin så som cag mag citrate. Undgå for meget sukker.
Jeg kunne godt tænke mig lidt mere konkret viden til hvad jeg kan gøre for at stabilisere mine knogler.
Har også smerter i leddene.

Glæder mig til at komme på din hjemmeside og blive inspireret.
Jeg har en go følelse af at du har noget godt at byde ind med.

Med kærlige hilsener fra Karin

Svar

Kære Karin

Tak for din mail.

Øv hva, men du er ikke alene! Ca. hver tredje kvinde over 50 år lever med knogleskørhed som betyder, at knoglerne bliver mere porøse og derfor nemmere får brud.

Der er heldigvis flere ting, som du konkret kan gøre for at stabilisere dine knogler og også afhjælpe dine ledgener.

Vægtbærende motion hjælper mod knogleskørhed

Motion er vigtig for at stabilisere din knoglemasse. Det skal være vægtbærende aktivitet og du skal vurdere, hvor meget stødabsorbtion du kan håndtere. Inaktivitet er med til hurtigt at mindske knoglemassen, som er organisk levende væv.

Jeg har aldrig selv været den store motionist, så jeg ved, at det er virkelig vigtigt at finde noget, som gør dig glad og ikke er en pligt. Så er du både motiveret for at blive ved og du frigiver nogle gode hormoner i din hjerne, som kroppen har gavn af gennem dagen.

Så hvad vil give dig lysten og glæden ved at bevæge din krop?

Det kan hurtigt blive en ond spiral at holde sig fra aktivitet, fordi man kan have tendens til at frygte motionen og evt knoglebrud og dermed holde sig meget i ro.

Det er vigtigt at komme ud over den frygt og holde sig igang med noget, som giver glæde og bevægelse. Ellers bliver inaktiviteten selvforstærkende og istedet for at skåne dine knogler vil det faktisk være med til at underminere dem. Vis din krop den kærlige gestus at bruge den.

Stimulanser tilsyrer din krop

Rygning er med til direkte at nedbryde knoglevævet og hvis du er ryger, vil det være et rigtig vigtigt indsatsområde at stoppe med det.

Ligeledes har alkohol en negativ effekt på knoglemassen. Cola vil også afkalke dine knogler pga det store indhold af fosforsyre og mere end et par kopper kaffe om dagen vil også virke afkalkende.

Rygning, alkohol, cola og kaffe virker alle sammen syredannende i din krop og medvirker til langvarig inflammation. Det samme gør langvarig stress, raffinerede kulhydrater og ødelagte fedtstoffer.

Grundlæggende for både dine knogler og led handler det nok om at reducere en forsuring og inflammation, altså betændelsestilstand, i kroppen, som vil være med til at nedbryde knoglevævet og kan sætte sig som gigt i leddene.

Der er dog godt nyt; mørk chokolade kan modvirke denne inflammation og det kan ingefær, gurkemeje, timian, salvie og rosmarin bl.a. også. Selvfølgelig i moderate mængder.

Og så en god lang nattesøvn hver nat til at restituere og genopbygge kroppen. Du kan rent faktisk kommende sovende til ganske meget!

Hvis du indtager meget kaffe, alkohol, sodavand eller ryger samt  spiser meget raffineret mad, kan du nok have stor gavn af at kigge på de vaner for dig selv. Det er en proces som alle andre forandringer – så husk altid at være god ved dig selv, også selv om du måske ikke lige kan ændre det hele på en gang. Tag et lille skridt ad gangen fyldt med kærlighed.

Kalk og dens hjælpere

Kalk er selvfølgelig vigtigt for stærke knogler, men det er nok ikke så nemt, at man bare kan drikke en halv liter mælk om dagen og så er alt ok. Det er nok for snæversynet. Mælkeprodukter er en stor kilde til kalk i Danmark og det er nemt i vores kultur.

Ulempen ved mælkeprodukter er blot, at det i flere studier viser sig, at medvirke til en syretilstand i kroppen. Vi er ikke ude i en mælk-er-ond kampagne, men i forhold til syre/base balancen i kroppen vil mælk nok trække i den forkerte retning.

Derimod vil mørkegrønt bladgrønt, bønner, linser, nødder, frø og kerner være gode kilder til kalk uden at være syredannende som mælkeprodukterne.

For at få optimal gavn af kalken, har den brug for nogle venner!

Det er bl.a. D- vitamin, som  hjælper til at optage kalken fra tarmen. Magnesium hjælper med optagelse af kalken ind i knoglerne og vitamin K kan være med til at ændre kvaliteten (men ikke massen af knoglerne) da det hjælper til at binde kalken inde i knoglerne.

D-vitamin finder du i fede fisk, æg, kylling og solstråler på huden. Det kan være svært at få dækket sit D-vitamin behov uden tilskud i vinterhalvåret.

Magnesium finder du især i nødder, kerner, havregryn, brune ris, fuldkorn, kål og rødder.

K-vitmamin  finder du i grønne bladgrøntsager, raps-, soya- og olivenolier samt nogle alger.

Usprøjtede grøntsager, som har fået lov at gro naturligt i rigtig jord har flere af de naturlige mikronæringsstoffer. Vælg gerne øko!

Godt med protein og fedt

Det er vigtigt at få gode proteiner, 0,8-2 g/kg kropsvægt om dagen. Det kan du gøre med lyst kød, fisk, bælgfrugter og nødder.

Der er undersøgelser både for og imod animalske proteiner kontra vegetabilske proteiner i forbindelse med knogleskørhed. Studierne viser, at animalsk protein giver større syreproduktion pga den svovl og fosfor, som dannes i nedbrydningen i kroppen. Dermed trækker kroppen selv kalk ud af knoglerne for at neutraliserer denne syre – som ved cola og kaffe.

Hvis du gerne vil have kød, så er rådet igen at købe økologisk eller frilands kød.

Studier viser desuden, at soya kan være en god proteinkilde istedet for kød fordi den, ud over at give proteiner uden kalkudskillelse, har en stor mængde isoflavoner med østrogenlignende effekt som er med til at fæstne kalken i knoglerne.

Det er vigtigt at skabe et godt forhold mellem omega 3 og omega 6 fedtsyrer, når det gælder inflammation i kroppen.

3´ eren nedsætter inflammation og 6´ eren øger inflammation. Det passer ikke at omega 6 er en dårlig olie, det handler blot om forholdet mellem de to, som i vestlig mad er blevet ubalanceret med en ALT for stor portion omega 6.

Du finder meget omega 3 i fede fisk, hørfrø, alger, raps- og soyaolie.

Omega 6 findes især i solsikkeolie, vindruekerneolie og tidselolie. Dvs de mange olier, som meget fabriksmad kan være fyldt med. Køb ikke de olier til din madlavning, men brug istedet olivenolie, rapsolie, smør, avokado- eller kokosolie.

Uanset hvad, så køb ALTID olier, hvor det udtrykkeligt står på etiketten: Mekanisk presset, koldpresset eller jomfruolie. Ellers har din olie været igennem en hård raffinering, der har ødelagt alt godt i den.

Bottomline er, at en naturlig, uraffineret og overvejende grøn kost med gode proteiner og fedt, masser af grønt og rigeligt med drikkevand vil hjælpe din krop til at skabe en god indre balance fuld af vitalitet. Gør det af kærlighed til dig selv og livet.

ENJOY

Underskrift