+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

Olivenolie kan være enten gourmet eller lampeolie

Er du også forvirret, når du står nede ved hylden med olier i supermarkedet?

Det kan jeg skam godt forstå!

Der findes nemlig rigtig mange forskellige slags olivenolie og forskellige navne på etiketten og det er IKKE lige meget hvad du vælger.

Hverken for din smagsoplevelse eller din sundhed!

Sådan kategoriseres olivenolie

Når man kategoriserer en olivenolie, går man ud fra tre parametre:

Udvindelsesmetode:

  • Olivenolien kan være koldpresset og mekanisk presset, hvilket betyder at den ikke er kommet over 27 grader i produktionen og dermed ikke er ødelagt af varme. Og at der ikke er brugt noget kemi i processen.
  • Olivenolien kan være presset af resterne af mosen fra første presseomgang. Her skal nok lidt petroleum til at katalysere udvindelsen.
  • Olivenolien kan være raffineret. For ekstra udbytte kan man varmpresse olivenolie eller udvinde den gennem en kemisk proces som eksempelvis tilsætning af hexan. Herefter raffineres eller renses olien for smag, lugt og farve. Dette efterlader et meget ukarakteristisk produkt.

Kemisk sammensætning hentyder til syreindholdet i olie.

De triglycerider som olien består af vil begynde at nedbrydes som følge af insekter, lang ventetid mellem høst og presning, svamp, kontakt med jorden, dårlig opbevaring og skødeløs behandling på møllen.

Denne nedbrydningsproces vil efterlade nogle frie syre i olien.
Jo lavere syreindhold jo mere frisk og god olie.

Smag og duft:

Her bruges ord som smag og duft af græs, frugt, melon, hø, friskt, bittert, modent, grønt, med noter af tomat, melon, pærer, mynte, grøn te mm.

Man vil gerne undgå smag som fedtet, acetone, mudret, gammel, muggent, sur, gæret, brændt og hengemt.

Hvad skal du vælge på hylden?

Ekstra jomfru olivenolie – Er den bedste og reneste olivenolie, hvor der ingen fejl er på frugten. Der er faktisk mere tale om en ren olivenjuice af de allerbedste frugter. Det er den allerførste presning af frugterne først på sæsonen.

Ofte vil denne olie have en grønlig farve og smage friskt og godt.

Det er udelukkende mekanisk presning uden kemi og der går højest et døgn mellem frugten er plukket og at den er på flaske. Det er en koldpresning, hvor temperaturen højest kommer op på 27 grader.

Ekstra Jomfru Olivenolie har maksimum 0,8% syreindhold.

Bonusinfo: For kendere findes der en ekstra fin olie som hedder Premium Ekstra Jomfru olivenolie. Denne olie har et meget lavt syreindhold på maksimum 0,3 % fri syre. Desuden skal denne olie presses inden et døgn fra plukning, hvorefter den opbevares i lufttætte beholdere. Mens olien hviler sig her bundfældes en lille rest frugtkød, som herefter kasseres og den rene olie er tilbage. Dette er den ypperste indenfor olivenolier!

Jomfru olivenolie – er den næstbedste olie, hvor der må være op til 20% fejl – hvilket kan være små skader fra f.eks oliven som har ligget på jorden, fra insekter eller for lang tid mellem høst og presning.

Olien er mekanisk koldpresset og en god olie.

Jomfru olivenolie må have et syreindhold på maksimum 2,0%.

Olivenolie – Er en grovere olie end jomfruolien og der kan være op til 25% fejl eller afvigelser og er en blanding af jomfru olivenolie og raffineret olie.

Syreindholdet må i Olivenolie ikke overstige 1,0 %.

Det kan lyder mærkeligt at olivenolien må have mindre syre end jomfruolivenolien – men det er fordi den raffinerede olie som er blandet i er næsten fri for syre.

Denne olie er ikke et kvalitetsprodukt.

Raffineret olie – er olie som har så mange fejl og mangler at den skal igennem en kemisk raffinering. Herefter trykdampes og rense olien for bismagen og farve efter den hårde behandling – der er jo ingen som decideret ønsker at spise benzin.

Denne olie har derfor ingen karakteriska i forhold til farve og smag og er helt kønsløs.

Olivenolie af rigtig god kvalitet kan spises rent

Olivenolie skal have karakter – præcis som en vin.

Farven af de første friske frugter giver en let grønlig olie med frisk smag. Den føles overhovedet ikke fedtet at få i munden, men er fyldt med noter af frisk natur og bitterhed bagerst i ganen.

Nogle af de meget gode olie er fyldt med sunde plantestoffer, som vil give en næsten chiliagtig styrke i svælget.

Olivenolien har karakter efter sin sort, jordbundsforhold, dyrkning, høst, udvindelse og opbevaring.

Der er mange parametre, der spiller ind og som kan forfines eller ødelægges.

Jeg tror at vi i fremtiden kommer til at se en meget mere nuanceret forhold til olivenolie – præcis som vi idag har et alment udbredt kendskab til vin.

For ikke så mange år siden havde man rød eller hvid vin. Nu har alle restauranter med respekt for sig selv historien på vingården og navnet på bondens datter.

Olivenolie bliver fremtidens vin.

ENJOY

Underskrift