+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk
Vælg en side

Kan planter helbrede?

Vil du gerne undgå allergi, aldring af dine celler, kræft, hjerte- karsygdomme og inflammation?

Så ser det ud til, at der er hjælp at hente i plantestoffer, fytokemikalier, plantefenoler, polyfenoler, ja kært barn har mange navne – kemiske stoffer fra grønt, frugt og te, som styrker kroppens eget forsvar og genetiske potentiale.

Der forskes idag meget i disse plantestoffer eller phytokemikalier og især flavonoider, som er en del af denne gruppe stoffer.

Flavonoider er en stor forskelligartet gruppe med flere tusinde forskellige stoffer. Mange er dem er naturlige smagsstoffer eller farvestoffer og navnet kommer da også af det latinske flavus, der betyder gul.

Man kan sige, at der er tale om en gruppe biologisk aktive stoffer, som ikke er almindelige næringsstoffer, men som alligevel er sundhedsgavnlige for os.

Apigenin – persille mod brystkræft?

F.eks viser Apigenin stærke anti-oxidante, anti-inflammatorisk og anti-carcinogene egenskaber.

Det betyder på almindelig dansk, at stoffet hjælper mod de frie radikalers påvirkning og aldring af kroppens celler. Det hjælper mod betændelse i kroppen og imod kræftdannelse, formentlig fordi de hæmmer enzymer, som kan aktivere de kræftfremkaldende stoffer.

Du finder apigenin i f.eks persille, selleri, timian, kamille, løg og appelsiner.

Naringenin – grapefrugt mod diabetes?

Naringenin bruges i behandlingen af knogleskørhed, kræft og hjerte-karsygdomme og viser desuden lipid sænkende og insulin lignende egenskaber.

Det betyder, at den kan vise sig gavnlig i forhold til at stabilisere blodsukker og styre diabetes.

Du finder den i stor stil i f.eks. grapefrugt og appelsiner

Middelhavets flavonoider

Når man i lang tid har rost middelhavets kost for sine sunde egenskaber, så hænger det nok også sammen med disse plantestoffer. Både i de store mængder af friske grøntsager men også i den friske ekstra jomfru olienolie, som indeholder en stor del plantefenoler.

Når du spiser helt frisk olivenolie smager det ikke fedtet men frisk og skarpt. Den skarphed du kan mærke bagerst på tungen og i svælget er faktisk plantefenoler, der fortæller at olien er frisk.

Flavovoider skal spices live og varieret

Da der som sagt findes flere tusinde forskellige flavonoider, er det meget svært at adskille de enkelte flavonoider og deres effekt. Det ser ud til, at de spiller sammen og understøtter hinanden.

En vigtigt pointen i snakken om plantestoffer er derfor, at man skal spise sin mad frisk og hel istedet for at prøve at isolere et enkelt stof og putte det i en pille.

Jo flere forskellige planter du spiser – jo bedre er du dækket ind. De fleste plantestoffer virker bedst i rå form, men man har også fundet nogle, der er bedst opvarmet som f.eks lycopener i tomater.

Derfor: Spis masser af grønt – helst i mange farver – en hel regnbue hver dag. OG spis dem råt, bagt, dampet, kogt, grillet…eller….Hvordan du kan lide dem.

 

ENJOY

Underskrift