+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk
Vælg en side

Sådan arbejder jeg

Jeg arbejder med begrebet madmestring; altså vores evne og strategi til at håndtere maden på, så vi ikke føler os overtaget eller magtesløse. At opleve lethed, glæde og frihed i forhold til mad og måden at spise på. Med mig arbejder du hen imod at kunne mestre din madsituation på både tallerkenen og i hovedet.

Hos mig er der ikke forbudt mad

“Uden forbud” betyder, at jeg ikke abonnerer på en bestemt madreligion. I stedet lægger jeg mig op af de officielle kostråd, da de bygger på evidens. Det er dog langt fra så kedeligt, som det lyder – og i længden meget mere holdbart for både dig og din vægt, da forbud og restriktioner avler overspisning og selvkritik. Hvis bare din sidste slankekur (ud af måske mange) havde virket – så læste du nok ikke her. Og du er ikke alene, for 95% tager på igen efter en kur.

I virkelighedens verden betyder det, at det, som mange har brug for, er viden og inspiration til handler om mere grønt, bælgfrugter, fibre og bedre fedtstoffer. Og det er jeg top nørd i.

Sanselighed kontra afhængighed

Mit motto har igennem mange år været: Sanselig sundhed – det er sundt, hvis du nyder det.

Sanselighed og nydelse er helt grundlæggende for, om vi er i en sund tilstand eller i en ubalance. Er vi tilstede med livet, maden og os selv, og kan vi mærke og sanse nydelsen og glæden, eller er vi kommet over i en tilstand, hvor nydelse er blevet til craving og afhængighed.

Desuden er en tilstand af nydelse og glæde et modstykke til stress-tilstanden, da det, vi har aktiveret, er en anden del af nervesystemet (det para-sympatiske) og frigiver andre hormoner såsom serotonin og oxytocin som modstykke til adrenalin og kortisol.

 

Vaneændringer

Sundhed foregår i høj grad mellem ørerne. Altså vores tanker og følelser omkring hvad vi spiser og at vi ikke bevæger os. Derfor handler sundhed hos mig meget om vores vaner omkring mad og at finde en ønsket retning at arbejde efter – mere end om et uopnåeligt slutmål.
Det handler altså om at arbejde bevidst med, hvad vi putter i munden og hvorfor. Det er en proces, der bygger bro mellem den konkrete mad og det bevidsthedsarbejde, som vi gør med vores tanker og følelser i selvkærlighed i stedet for som straf eller belønning.

Mine vejleder roller

I vores samarbejde vil jeg veksle imellem tre forskellige roller:
Rådgiverrollen bruger jeg omkring det faktuelle og for at skabe klarhed og overblik i madjunglen.

Coachrollen bruger jeg, når vi arbejder ind i dine vaner og mønstre, og når der er behov for coachingens spørgeteknikker, for at DU finder svarene frem fra nye vinkler og perspektiver.

Og mentorrollen, hvor jeg inddrager min egen erfaring og personlige viden på området for at spejle DIN rejse og ressourcer med nærvær og levet liv.

Vi arbejder altså med HVAD du spiser, HVORNÅR du spiser, HVORDAN du spiser og HVORFOR du spiser.

Til det arbejde har jeg udviklet mad mestrings-modellen, der bevæger sig om seks fokusområder.

Jeg arbejder med denne model

Fysiologi

For at kunne arbejde med forandringer af vaner og mønstre, skal vi samarbejde med kroppens naturlige rytmer og behov. Når kroppen er afbalanceret med søvn, dagslys, bevægelse og hvile, kan vi nemmere arbejde med maden, uden at biokemien trigger os.

Her i det fysiologiske fokusområde er det vigtigt at få en basal forståelse for kroppens behov og dagsrytmer, så vi kan understøtte den.

Hvis kroppen er meget stresset, udmattet eller forvirret er det grundlæggende svært at lave forandringer, fordi den først og fremmest vil overleve, før den vil have samarbejde om udvikling.

Igennem protokoller genskaber vi en grundlæggende fysiologisk dagsrytme. Bare dette skridt vil de fleste opleve som en lettelse.

Kroppen er klog, og vi kan lære mange ting ved at lytte til den, mærke den og samarbejde med den. Vi arbejder også med at genfinde en naturlig fornemmelse for sult og mæthed og med, hvordan vi kan arbejde med både mekanisk og intuitiv spisning i forskellige faser.

Arbejdet i dette fokusområde drejer sig om kvaliteterne tilfredshed og ro.

Forståelse

Alle mennesker har individuelle oplevelser og forståelser af verden, hvordan den hænger sammen, og hvordan vi selv har plads i den.

Igennem vores liv har vi dannet os nogle måder at reagere og være på, som enten kan understøtte os eller modarbejde det, vi egentlig gerne vil.

Her i fokusområdet for forståelse drejer det sig om at kigge på hvilke overbevisninger, der ligger til grund for vores valg og handlinger. Hvad det egentlig handler om, hvor det kommer fra, og hvad vi gerne vil i stedet.

Det er også her i vores overbevisninger, at vi kan have opbygget os et helt fordrejet billede af, hvordan vores krop er og ser ud i forhold til resten af verden.

Vi kommer ofte til at kigge på dramaroller, maske- og skyggearbejde og den indre kritiker. Og vi kommer til at arbejde med din madhistorie og fortælling om dig selv.

Det er også være her at man kan bruge copingmekanismen mad til at give ro til et kaos af tanker ved at skabe kontrol over sin mad og sin spisning.

Arbejdet i dette fokusområde drejer sig om kvaliteterne indsigt og ressourcer. Når vi forstår noget, er det nemmere at acceptere det og holde af det.

Følelser

Vi har alle vores egen personlighed og udtryk og et grundlæggende mønster af frygt og længsler, der styrer vores valg mere end de fleste af os ved.

Helt almene menneskelige følelser af at være noget værd og at være med i flokken. Hvis en følelse er trigget, er det fordi, at der er et underliggende behov, som ikke er opfyldt.

Det er også her, at vi nogle gange oplever at spise på følelser i stedet for sult – altså bruge maden til at dulme i stedet for til næring. Eller bruge sulten til at overdøve andre følelser.

Her arbejder vi med at møde og være tilstede med livet og følelserne som de er, uden gøre noget forkert. Det er nemlig sådan med hårdt gemte følelser, at de ikke bliver væk, men bare styrer os fra skyggerne.

Ved at møde følelserne, formindskes deres magt, og de transformeres. Man kan sige, at de modnes ved at at få plads og kærlighed, og de kan dermed bruges som en kompetence.

Arbejdet i dette fokusområde drejer sig om kvaliteterne compassion og accept

Føde

Vi har alle forskellige smags- og fødevarepræferencer.

Når du virkelig kan mærke din krop, og hvad forskellige fødevarer gør ved den, kan du tage et oplyst valg omkring din mad.

Alt hvad vi putter i munden, har en konsekvens. Maden gør noget ved os. Ved vores kroppe, vores energi og vores humør.

I det øjeblik du ved, hvornår du bruger din mad til næring eller til coping, og hvilke konsekvens det har for dig – så kan du vælge frit og tage ansvaret selv.

Vil du gerne bruge maden som coping, så gør det. Indtil du ikke vil mere. Så stop. Valget kommer indefra.

Hvad gør madens næring ved dig og hvilken type næring trives du bedst med? Har du brug for lethed eller tyngde?

Det er en eventyrrejse. Et detektivarbejde. Og vi er forskellige. Men vi kan følges.

Fodfæste

I al udviklingsarbejde er det vigtigt at have jordforbindelse og have en fornemmelse for centrering at arbejde ud fra, for at det ikke bliver for flyvsk. At finde forbindelse til sit formål og sit hjerte.

Vi arbejder med at filtrere forvirringen, så du står med en mere klar fornemmelse af meningsfuldhed.

Arbejdet i dette fokusområde drejer sig om kvaliteterne klarhed og ro.

Fremdrift

Det kræver både en tydelig retning og et momentum at komme nogen vegne. Derfor er det vigtigt at kende sin drøm og hvad det vil dig at komme derhen.

Vi taler drømmen om og skaber momentum og mod til at gå efter den.

Arbejdet i dette fokusområde drejer sig om kvaliteterne mod.

 

Ring til mig

+45 61 60 76 08

Mød mig

Vi mødes på Zoom eller Skype