+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

Bruger du olivenolie eller rapsolie når du laver varm mad?

Mange har spurgt mig, hvorfor jeg anbefaler olivenolie istedet for rapsolie til opvarmning, da de ofte hører det omvendte.

Det skal jeg fortælle dig.

Mine anbefalinger af olier er begrundet i deres fedtsyresammensætning.

Olie er en kompleks sammensætning af forskellige fedtsyre og er ikke enten mættet, enkelt umættet eller flerumættet. De har en forskellig profil.

Olivenolie har ca 13% mættet fedt, hvor rapsolie har ca 7 %. Det gør olivenolien mere stabil ved opvarmning.

De sarte flerumættede fedtsyrer har olivenolie ca 9% af, hvorimod rapsolie har ca. 33 %, hvilket igen gør rapsolien mere påvirkelig for opvarmning.

Det er simpelthen derfor at jeg hellere vil anbefale olivenolie fremfor rapsolie til opvarmning – for at give mest mulig stabilitet.

Fedt er ikke bare fedt.

Fedt i flere udgaver

Grunden til at undgå at bruge de flerumættede olier til opvarmning hænger sammen med at de ændrer struktur og bliver usunde.

De flerumættede fedtsyrere kan ikke tåle ilt, lys og varme.

  • Hårdt mættet fedt har kun enkeltbindinger i sine kæder. Det er meget stabilt.
  • Enkeltumættet fedt har en enkelt dobbeltbinding i sine kæder.
  • Flerumættet fedt har flere dobbeltbindinger i sine kæder.

Jo flere dobbeltbindinger – jo mere sart!

Ved opvarmning kan dobbeltbindingerne gå i stykker og blive til to frie ender uden noget at holde fast i. Det kan de ikke lide – de vil gerne holde fast i noget. Det er det man kalder en fri radikal – og det har ikke noget med politik at gøre.

De to frie ender vil gerne bindes til noget igen og snupper derfor en elektron fra en af kroppens celler, der herved harskner. Så er en dårlig kædereaktion igang.

Det er den harskning vi prøver at undgå ved ikke at opvarme de flerumættede olier.

I den sammenhæng så HUSK lige:

For ALLE olier gælder det, at der på etiketten skal stå: Koldpresset, uraffineret, mekanisk presset eller jomfru. Ellers er det et hårdt raffineret produkt og så kan det jo være ligemeget hvor godt du behandler den i køkkenet.
Ja det er altså rigtigt nok…du vil ikke engang vide hvad en raffineret olie har været udsat for.

Det er ikke for børn.
….men jeg kan godt afsløre, at det indebærer både noget med rensebenzin, trykdamp og syre.

Hmm nej tak vel?

Hvad så med smør?

Ja, smør er faktisk endnu bedre til opvarmning end olivenolie og det er kokosolie også!

De kan begge tåle en højere varme uden at ændre struktur. Olivenolie kan tåle omkring 160 graders varme, så hvis du vil stege hårdt, er olivenolie ikke sagen! – så skal du bruge de mættede typer.

Jeg bruger ofte olivenolie til bagning og det kan du godt, da olien ikke her kommer i direkte kontakt med varmelegemet som f.eks en stegepande og bliver branket.

Altså:

  • Til hård varme brug hårdt fedt – smør, fedt og kokosolie
  • Til middel varme (op til 160 grader) brug desuden olivenolie
  • Uopvarmet bruges planteolier

Jeg håber, at det gav lidt afklaring på det der med opvarmning af olier.

Her er en GUIDE til olivenolie – så du nemt og overskueligt kan se hvad etiketterne indeholder!

ENJOY

Vil du have nyhedsbreve fra mig? – Så kan du tilmelde dig HER

Underskrift

 

 

 

 

Kilde: DTU Fødevareinstituttets database