+45 61 60 76 08 kontakt@katrinejuul.dk

Sådan minimerer du madspild

Spørgsmålet er egentlig nemt. Vil du helst smide 10.000,- kr i din skraldespand om året eller ind på din feriekonto?

Det er nemlig hvad vi i gennemsnit pr. familie smider ud af mad om året.

Her er nogle fif til at minimere dit madspild:

  1. Tjek altid dit køleskab når du planlægger og inden du køber ind. Hvordan kan det du har allerede indgå i din madlavning?
  2. Lav en indkøbsliste inden du tager afsted og køb ikke mere end du har brug for. Også selv om du kan få tre for en tier…..
  3. ….Og køb ikke ind på tom mave – så kommer der garanteret flere ekstrating i kurven, som kan være svære at få brugt op.
  4. Hav en plastboks på køl undervejs i din madlavning, hvor du kan gemme afskær fra grønsager, Brocoli stokke, gulerodsstumper mm, som senerer kan bruges til at jævne sauce med, lave chutney, koge suppe, skønne cremede dips.
  5. Vær omhyggelig! Du kan bruge meget mere af dine råvarer end du måske tror. Brug gerne toppene af porrer, fennikel, forårsløg, skræller af rodfrugter kan vaskes, tørres og steges til chips.
  6. Hvis du laver “buffet”- så regn med 6-800 g mad pr person IALT – dvs inc brød og desert. Der skal ikke være så alle kan spise sig mæt i alt.
  7. Anret på lidt mindre fade og fyld hellere op undervejs. Det hele behøves ikke at komme på bordet på en gang. Så er det nemmere at genbruge gode rester.
  8. Lav ikke enten ikke mere end du lige skal bruge til en middag ELLER dobbelt så meget så du har til en middag mere.
  9. Tænk altid dine rester ind i næste dags madlavning – i madpakken, som pålæg, i en ny ret, genopvarmet som lille forret mm.
  10. Vent med at blande tingene sammen, så er det nemmere at bruge resterne.
  11. Ordn dine grøntsager med det samme og opbevar demi gennemsigtige bokse på køl. Så kan du gennemskue hvad du har og det holder sig længere og er så meget nemmere at gå til hurtigt når du laver mad.

 

Ideer til brug af gode rester:

  • Fisk kan genbruges i friskefrikadeller eller fiskemousse/ creme til pålæg.
  • Kød kan bruges til biksemad, shawarma, salatdrys, pålæg
  • Rigtig mange rester kan bruges som kødstrækkere i en fars eller i en brøddej: kartofler moses, ris, kogte grønsager, råkost, brød der er opblødt natten over….De kan alle indgå i små stykker i næste dags fars til frikadeller eller i brødbagning. Du skal dog max bruge 10-15% strækkere i en dej…men det kan du til gengæld sagtens “gemme”/ bruge med held. Det giver en helt ny kvalitet til brødet eller farsen.
  • Daggammelt brød kan du bruge til croutoner. Rugbrød kan rives og ristet sammen med bacon for at give fylde og suge fedtet. Server til en æggekage eller som salattilbehør.

Det er oftest brød, grøntsager og aftensmadsrester som smides ud. Hav fokus på dem.

Og hav så en dejlig tur til Mallorca 🙂

 

ENJOY

Underskrift