Opskrifter
comments 27

Glutenfri rugbrød

glutenfri rugbrød

Dette er brød ligner og smager som almindeligt rugbrød

Som erstatning for almindeligt rugbrød bager jeg et par gange om ugen nogle super skønne brød i rugbrødsforme og nu vil jeg dele med dig hvordan jeg gør.

Jeg håber, at du på den måde kan få en bedre fornemmelse end ved bare at få en opskrift. Jeg har altid en opdateret bagekasse. Det vil sige en lækker kasse fyldt med forskellige frø, gryn og kerner i glutenfri kvalitet samt en lille kaffekværn.

Glutenfri rugbrød

Til et enkelt madpakkebrød bruger jeg 7 dl vand – jeg bager altid to ad gangen og gemmer et brød i køleren…de skal nok blive spist. Til et brød bruger jeg ¼ pak økologisk gær.

Alt efter hvor groft jeg vil have det, kværner jeg det meste….husk dog aldrig at kværne hørfrø, da de indeholder meget omega 3, som måske vil harskne hvis frøet er åbnet, iltet og har fået fået lys og varme.

Der er lidt uenighed på dette punkt. Nogle studier viser, at så længe der ikke er tale om ren presset olie, men et kværnet frø, så er der stadig en beskyttelse, der gør at olien ikke harskner.

Græskarkerner kan man også diskutere om hvorvidt de kan tåle denne behandling.

Ingredienser

glutnfri rugbrødMængdemæssigt skal du bruge: 7 dl Vand røres med ¼ pk gær og en spsk chia frø eller husk/loppefrøskaller og står og gelerer i nogle minutter. Heri røres 1 tsk uraffineret salt….og mit meget uøkologiske fif er et par dråber malt eller kulør hvis brøet SKAL ligne rugbrød for a sælge…sorry men det virker. Men gør det ikke for sundheden!…

3 dl frø og kerner efter hvad du har lyst til – hørfrø, solsikker, sesam, græskarkerner, mandler, nødder,….
3 dl havregryn – hele eller kværnede.
4-5 dl mel blandet af; Kikærter, ris, boghvede, majs, quinoa mm

NB: Havregryn er i sig selv glutenfri, men kan være forurenet af andre korn i forarbejdningen – så hvis du skal være på den helt sikre side, så køb glutenfri havregryn.

Fremgangsmåde

Bland det hele sammen til en klæbrig dej med konsistens som en bedstemor underarm….er den for veltrænet bliver brødet for tørt. Hæld dejen i en rugbrødsform beklædt med bagepapir og lad den hæve i et par timer…det behøver ikke være så præcist…sådan som det passer ind i resten af dagen…min 3 timer.

Bag brødet i en varmluftsovn ved 175 grader i ca. 65 min. Prøv at mærk på det – det må ikke give for meget efter når du trykker ovenpå det. Lad det afkøle på en rist og opbevar det i køleskabet.

Det sætter sig og bliver mere skærevenligt dagen efter. Kan varieres i det uendelige.

Hvis du trænger til lidt sødt, så prøv den her glutenfri chokoladekage eller glutenfri muffins med blåbær.

Hvis du er interesseret i at blive opdateret opskrifter og artikler, er du velkommen til at skrive dig op her…Så får du også min lille e-bog om sundhed.


 

ENJOY

Underskrift

27 Comments

  1. Ser lækkert ud, men lidt misvisende at putte havregryn og byg i et glutenfrit brød. Det kunne da godt skabe en uheldig situation, hvis en velmenende vært havde bag brødet til en allergiker.

    • Katrine Juul says

      Kære Trine
      Tak for dit grundige øje…Du har helt ret, byg skulle ikke have sneget sig ind der!
      Mht havregryn, så er de faktisk i sig selv glutenfri, men kan være forurenet af andre korn i forarbejdningen.
      Man kan derfor købe helt glutenfri havregryn, hvis man skal være på den sikre side.
      Mange hilsner Katrine

      • Hej igen.
        Det var så lidt. Jeg er klar over det med havren, men det er ikke alle der er det, så det er super fint, som du gør opmærksom på det i opskriften nu:) Så kan der ikke ske allergiske katastrofer;)
        Hilsen Trine

  2. Josefine says

    Hej, jeg har netop prøvet dit rugbrød, og jeg må sige, at det er blevet meget underligt klægt, på trods af at det har fået hele to timer i ovnen. Er det noget, du har haft problemer med? Brødet ser jo skønt ud på billedet, så jeg undrer mig lidt…

    • Katrine Juul says

      Kære Josefine

      Øv, det var da ærgerligt at brødet blev klægt indeni.

      Det er altid lidt sværere at justere et brød bagt på glutenfri korn og kerner end et alm hvede eller rugbrød, da de forskellige mel suger forskelligt også alt efter hvor fint du har kværnet det og hvordan du lige sammensætter.

      Jeg må sige, at jeg ikke har været ude for det med to timer i ovnen og stadigt klægt….hmm. Og jeg har hørt en del fine tilbagemeldinger – så det skal også nok lykkes for dig, hvis du gider lege lidt med det. Det er jo mere en fremgangsmåde end en helt færdig opskrift,

      Hvis det var mig, ville jeg prøve igen og så tage en anelse af vandet fra og sørge for at melet er godt kværnet til at suge det. Konsistensen når jeg putter det i forme skal være sammenhængende men blød – ikke flydende.
      Du kan evt bruge et stegetermometer og tjekke kernetemp, der gerne skal være ca 98 grader når det er færdigt.

      Held og lykke – lad mig høre hvordan det går.

  3. Pingback: Er der gluten i rugbrød? - Katrine Juul

  4. Lone Ammundsen says

    Hvad gør du med de ingredienser der skal udgøre “mel”?? Kværner du dem bare rå??

    • Katrine Juul says

      Kære Lone
      Ja, dem kværner jeg til mel fra rå tilstand – eller køber det færdigmalet.
      kh Katrine

  5. Julie says

    Super lækker opskrift! Har bagt rugbrødet et par gange, og det er blevet rigtig lækkert. Dog synes jeg, at jeg kæmper lidt med at få en god smag i brødet – kan man tilføje noget, for at give lidt smag? Jeg har eksperimenteret lidt med noget hjemmelavet maltsirup, som har hjulpet en lille smule.

    Vil også høre, om brødet er fryseegnet?

    Tusinde tak for gode opskrifter!
    Hilsen Julie

    • Katrine Juul says

      Kære Julie

      Dejligt at høre at det fungerer godt for dig.

      Du kan sagtens tilsætte forskellige smagsgivere som f.eks lidt knust anis eller kommen, hvis du bryder dig om det. Hvis det er den originale rug smag du efterlyser, så er den jo lidt svær at efterligne helt, men jeg synes at knuste nødder giver en dejlig rund smag. Og sesam – du kan evt riste nødder og kerner kort på panden inden, da du så vil trække flere dybe smagsnuancer ud af dem.

      Jeg har ofte lavet to brød ad gangen og frosset det ene. Dog synes jeg, at det kan have tendens til at smuldre lidt mere.Jeg synes, at det er bedst uden frost.

      Ønsker dig en god dag

      Katrine

  6. Michelle says

    Hej Katrine!
    Jeg har lige set din opskrift, og tænker, at jeg vil prøve den!
    Hvor meget plejer din dej at hæve? Og hvor store bageforme bruger du?

    Hilsen
    Michelle

    • Katrine Juul says

      Hej Michelle

      Det lyder da dejligt. Jeg plejer at bruge alm smurte rugbrødsforme og hælde dejen direkte til hævning i dem. De hæver ca dobbelt op synes jeg. God fornøjelse.

      KH Katrine

  7. Malene says

    Hej 🙂
    Er det nødvendigt at komme ris i ??

    Vil nemlig gerne prøve din opskrift, men må ikke spise ris.. så tror du jeg kan erstatte dem med noget andet ??

    Mvh. Malene

    • Katrine Juul says

      Hej Malene

      Du behøver bestemt ikke bruge ris. Når jeg skriver “4-5 dl mel blandet af; Kikærter, ris, boghvede, majs, quinoa mm” Så er der frit slag imellem hvad du har lyst at bruge af “korn”. Det er blot, at de har ca samme tørhedsgrad og dermed sugeevne modsat f.eks frø med større fedtindhold.
      Rigtig god fornøjelse
      KH Katrine

  8. Sara says

    Mon ikke jeg kan erstatte havregryn med hirseflager? Vores datter tåler ikke havre. Desuden tåler hun eller ikke mandler, hasselnødder, solsikke, græskarkerner og hør-og sesamfrø. Så kan jeg erstatte de 3 dl frø med andet? Det er noget af en udfordring at bare glutenfrit uden nødder og æg ( som hun heller okke tåler). Vi er i opstartsfasen og leder lige nu efter opskrifter. Takker på forhånd.

    • Katrine Juul says

      Hej Sara
      Jeg har ikke prøvet at erstatte med hirseflager, men jeg synes, at det lyder fornuftigt nok, når man tænker konsistens.
      Hvad kunne du tænke dig at skifte frøene ud med? Pointen med dem er også deres olieindhold.
      Hvert fald tror jeg så, at du skal have noget geledannende i også.
      Det lyder som en ordentlig omgang for jer – men det skal nok blive rigtig fint når I har fundet jeres facon.
      Der er ikke andet for end at lege med det. Lad mig høre hvis du finder nogle gode erstatninger.
      De bedste hilsner Katrine

  9. Pingback: Madpakke inspiration? Værsgo!

  10. jette says

    Hej Katrine
    Tusind tak for en super dejlig let opskrift. Har prøvet at bage stenalderbrød, men synes de er for grove, de er bedst ristede som snack. Din opskrift bliver som et grovbrød der kan erstatte alm. rugbrød. Tak
    VH Jette

    • Katrine Juul says

      Kære Jette

      Tusind tak for din besked – hvor er det dejligt at høre 🙂 det glæder mig

      KH Katrine

  11. Bedstemor says

    Kære Katrine Juul
    Jeg tænker hvordan ser en klæbrig dej med konsistens som en bedstemor underarm….
    ud ?
    Din beskrivelse og bemærkning er temmelig nedladende og upassende overfor bedstemødre.
    Vh
    Bedstemor som er veltrænet og uden en klæbrig dej og konsistens som underarm 😉

    • Katrine Juul says

      Så håber jeg bare, at jeg får arme ligesom dig, når jeg bliver bedstemor 😉

  12. Irma Munk Nielsen says

    Hej, du skriver brødet skal hæve et par timer, som man kan få det til at passe,
    senere står der min. 3 timer, mener du max ?
    MVH Irma

    • Katrine Juul says

      Kære Irma

      Jeg vil mene, at det nok har brug for at hæve mindst tre timer, men hold øje med hvornår det er hævet godt op. Du kan se luftboblerne i dejen og en spændstig overflade.

      KH katrine

  13. Charlotte says

    Hej.

    Tak for en super god opskrift, har tre børn og inkl. Mig selv som hverken tåler gluten og laktose, og de skal jo leve som normalt som muligt i skole og bh og vuggeren, så er det skønt at de nærmest kan leve normalt. Tusinde tak for at dele din viden… Du gør mit liv som mor meget bedre tak igen

    • Katrine Juul says

      Kære Charlotte
      Tusind tak for din feedback – hvor gør det mig glad.
      Ønsker dig en smuk dag
      k

  14. Ditte says

    Hejsa,

    bare for at være på den sikre side inden jeg smider det lækre brød i ovnen – er det 175 på varmluft??

    Vh Ditte

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *